Suomalaiset rockyhtyeet

Suomalaiset rockyhtyeet ovat perinteisesti olleet yhtyeitä, jotka soittavat rokkia Suomessa suomalaisille. Vain harva bändi on yrittänyt suunnata maailmalle siipiään kokeilemaan. Piristäviä poikkeuksiakin on olemassa, ja jotkut bändeistä ovat saaneetkin hyvän vastaanoton maailman musiikkilavoilla. Hevimusiikki on Suomessa vahvassa asemassa ja sen soittajat taidokkaita. Maailmallakin hevipiireissä tunnetaan varsin hyvin esimerkiksi Children of Bodom -bändi, jonka esittämä musiikki kokoaa laajoja kuulijajoukkoja keikoille. Nightwish-yhtye taas vetää suuria yleisöjä ja kiertääkin ahkerasti maailmaa. Blues-musiikkia soittava Erja Lyytinen taas vie maailmalle suomalaista naisenergiaa taidokkaalla slidekitaran soitolla. Suomalaiset rockyhtyeet menestyisivät kyllä soittotaitojensa puolesta maailmalla, jos vain suomalaista musiikkia osattaisiin markkinoida tehokkaammin. Toisaalta musiikin teossa pitää olla ajan hermolla.

Suomalaiset rockyhtyeet matkalla maineeseen

Suomalaiset rockyhtyeet on alettu pikkuhiljaa havaita myös maailmalla. Internet ja sitä kautta sosiaalinen media ovat avanneet uusia kanavia tulla huomatuksi suurelle yleisölle myöskin maamme rajojen ulkopuolella. Internet on myöskin muuttanut musiikin kuuntelutottumuksia. Erilaisista musiikkipalvelusovelluksista voi ostaa musiikkia kuunneltavaksi kappale kerrallaan, ja tilaaja voi itse luoda haluamansa kaltaisia soittolistoja. Tämä asettaa esiintyjillekin uusia vaatimuksia, sillä musiikin valtavirtaan hukkuu helposti. Siksi erilaisuus saattaa olla valtti. Tämä ilmiö tuli hyvin esille, kun suomalainen Lordi-yhtye voitti yllättäen Eurovision-laulukilpailun. Pelkkä erilaisuus ei kuitenkaan riitä takaamaan menestystä, vaan musiikin tulee pystyä ikään kuin elämään ajan hermolla säilyttäen silti oman tyylinsä. Ja omaa tyyliä suomalaisilla rockyhtyeillä riittää!

Monet suomalaiset rockyhtyeet ovat ottaneet vaikutteita tyyliinsä ulkomailta ja pitävät ulkolaisia bändejä tavallaan esikuvina. Ja tämä tyyli saattaa toimia hyvin Suomessa. Esimerkiksi voisi ottaa vaikka Peer Gynt -bändin, joka soitti ZZ Top -tyylistä musiikkia samalla intensiteetillä kuin ZZ Top itse. Se, mikä toimii Suomessa hyvin, ei välttämättä kanna pitkälle maamme rajojen ulkopuolella. Onkin hyvin vaikea pähkinä purtavaksi, kuinka tehdä omanlaista musiikkia niin, että se kiinnostaa myös maailmalla. Suomalainen Stevens Seagulls -yhtye on noussut hetkessä maailman maineeseen lähinnä sosiaalisen median avulla esittämällä tunnettuja hardrock-kappaleita aitoon suomalais-amerikkalaiseen hillbilly-tyyliin. Latausmäärät erilaisissa suoratoistopalveluissa ovat kasvaneet nopeasti. Jokainen maailmalla menestyvä suomalainen yhtye luo pohjaa muiden suomalaisten yhtyeiden mahdolliselle menestykselle maailmassa.

Ahkera kiertäminen luo menestystä

Toinen tapa saada nimeä maailmalla on ahkera kiertueiden tekeminen. Jotkin suomalaiset rockyhtyeet, kuten esimerkiksi Nightwish, ovat tästä hyvä esimerkki. Yhtye on jo vuosia tehnyt toistuvia kiertueita maailmalla ja onnistunut saavuttamaan suuret kuulijajoukot. Lisäksi yhtye on hyvin suosittu meillä Suomessakin, vaikka Suomessa ei yhtyettä kovin usein lavalla nähdäkään. Maailman lavoilla vaaditaan myös soittotaidon lisäksi teatraalista lavashowta. Sen kyseinen yhtye hallitsee tarjoamalla upeaa pyrotekniikkaa, synkronoidun ja hyvin suunnitellun valoshown ja muita näyttäviä tehosteita. Nightwishin menestys perustuukin osaltaan hyvään ennakkosuunnitteluun, jonka ansiosta jokainen yhtyeen esiintyminen on näyttävä spektaakkeli. Harry Potter -mystiikka ja iskevä, taidokkaasti soitettu hevimusiikki teatraalisesti esitettynä lyövät läpi vuodesta toiseen ja jaksavat kiinnostaa yleisöä arkisen harmauden ja taloushuolien keskellä.

Ahkera festivaalien kiertäjä on myös folk- ja viikinkimetallia soittava Turisas. Sen esiintyminen on lähes interaktiivinen tapahtuma, joka tempaa katsojat mukaan energiseen metallimusiikkitapahtumaan. Jo yhtyeen jäsenten ulkoasu antaa musiikille tietyn leiman, ja sitä leimaa täydentää taidokas soitto. Lavalla meininki on hurjaa, ja katsoja on osa lavashowta. Kyllä suomalaiset rockyhtyeet osaavat, jos vain uskaltavat heittäytyä tekemään musiikkia pelottomasti omalla tyylillään. Mutta tyylin pitää olla sovitettu niin, että se houkuttelee kansainvälistäkin yleisöä. Tämä ei aina toki ole niinkään helppoa, kuten moni yhtye on urallaan saanut huomata.

Maailma on avoinna

Suomalaiset rockyhtyeet taitavat soittamisen. Eri yhtyeissä on huipputaitavia soittajia, mikä luo pohjaa niiden menestykselle. Kun soittotaito saadaan yhdistettyä lavakarismaan ja esiintymistaitoon, on kehityksen suunta lupaava. Oman tyylin säilyttäminen antaa musiikille sitä karismaa, jolla ovia pystytään aukaisemaan. Toki on myös tärkeää olla tarvittaessa joustava ja mukautumiskykyinen. Ja tietysti, niin raadolliselta kuin se kuulostaakin: jos musiikilla halutaan tehdä rahaa, sitä on myös osattava markkinoida. Suomalaiset rockyhtyeet ovat kauan kärsineet osaavan markkinoinnin puutteesta. Markkinoinnin tarkoituksenahan on herättää yleisön kiinnostus musiikkia kohtaan ja tällä tavoin myydä yhtye tai artisti maailmalle. Kuitenkin kaikkein tärkein aspekti on musiikki itse. Taitavakaan markkinointi ei kanna kovin pitkälle, mikäli tuotteesta puuttuu substanssi. Tässä kohtaa taas tulevat esille lauluntekijän taidot.